Lessons learned 5 - Gesprekken arts/ controles
Door: Kirsten
Blijf op de hoogte en volg Kirsten
12 Februari 2017 | Nederland, 's-Hertogenbosch
• Toen wij in het begin afspraken hadden met mijn arts wilde hij eerst praten over koetjes en kalfjes. Wij zaten vol spanning hoe mijn bloed eruit zag. Of ik nog schoon was. Dit hebben we aangegeven. Ik kon niet over iets anders praten voor ik wist dat mijn bloed nog goed was. Hierna startte hij het gesprek altijd met: "je bloed is goed!". Geef aan wat voor jou werkt. Iedereen is anders. Je arts kan dit niet raden, ga het gesprek aan!
• Probeer iemand mee te nemen. Twee horen er meer dan één. Ik kan me geen terugrit in de auto bedenken dat Adriaan en ik niet hebben nagepraat over wat er tijdens het bezoek aan de arts werd gezegd.
• Stel vragen op.
• Maak een lijstje met fysieke klachten - soms kan de behandeling niet voortgezet worden als lichamelijke klachten te heftig zijn. Anderzijds soms kan er voor andere medicijnen gekozen worden die minder klachten geven.
• Wees kritisch
• Denk mee. In mogelijkheden en behandelplan. Stel vragen over wetenschappelijk onderzoek of nieuwe medicijnen. Maar ook hier hebben Adriaan en ik door mee te denken fouten voorkomen. Geef aan als er randvoorwaarden m.b.t. medicijnen veranderen - bijvoorbeeld je gewicht.
• Check! Als je eerder iets hebt afgesproken check dan ook of dit gedaan wordt - bijvoorbeeld een behandeling bij jouw favoriete specialist.
• Geef feedback als nodig of bespreek zaken die je niet prettig vindt.
• Adriaan en ik hebben op een gegeven moment een ‘app-groepje’ aangemaakt voor onszelf. Hier konden we tussen de maandelijkse gesprekken door onze vragen voor de volgende controle opslaan. Zo vergaten we niets en dit was meteen een fijne leidraad voor het volgende gesprek.